Jarný detox: Je naozaj prospešný alebo je to len mýtus?

Psychická pohoda, Životný štýl
Len čo sa príroda na jar zazelená, začnú sa na nás zo všetkých strán valiť recepty na jarnú detoxikáciu plnú trávovozelených nápojov. Je jarný detox pre náš organizmus naozaj prínosom, alebo je to len marketingový výmysel?

Pod spojením jarný detox si môžeme predstaviť očistu organizmu od najrôznejších škodlivých látok. Často si od neho sľubujeme rýchlu redukciu kíl a príliv energie. Reklamy a lifestylové časopisy nám sľubujú zdravie, optimalizáciu trávenia, odolnosť organizmu alebo lepší krvný obraz. To však dosiahneme hlavne trvalou zmenou životného štýlu, pár dní či týždňov, keď budete dodržiavať nejakú formu detoxu, na zázraky naozaj nestačí. Nevhodne zvoleným detoxom si môžete, naopak, ešte uškodiť.  

Typy jarného detoxu 

S akými typmi a odporúčaniami sa na začiatku jari stretnete a prečo nie je dobré sa do týchto detoxov púšťať?

Očista čriev

Medzi časté druhy jarného detoxu patrí očista čriev, pri ktorej sa využívajú rôzne typy preháňadiel. Tento druh v žiadnom prípade nie je zdravý, pretože pri ňom môže dôjsť k narušeniu črevného mikrobiómu, čo sa negatívne odrazí na trávení, imunitnom systéme a môže sa rozvinúť aj infekcia. Ďalším negatívnym efektom detoxu môže byť celková slabosť a bolesti hlavy, ale môže s ním súvisieť aj veľa ďalších zdravotných problémov. Vyvolávať zámerne hnačku je nebezpečné a neprinesie vám to žiadne benefity. 

Pečeňový detox 

V detoxových hitparádach býva pečeňový detox často na prvých miestach. Používajú sa pri ňom rôzne výživové doplnky či šťavy na podporu pečene. Prečo si myslíte, že očistu pečene potrebujete? Veď práve pečeň má veľkú regeneračnú schopnosť a podporiť ju môžete hlavne zdravou stravou a obmedzením konzumácie alkoholu a iných toxických látok.

Očistné šťavy a smoothie – špecifiká stravy pri jarnom detoxe 

Pri tomto type jarného detoxu tvoria základ stravy nápoje z ovocia a zeleniny, ktoré sú náhradou bežnej stravy. Ovocné šťavy však obsahujú veľké množstvo jednoduchých cukrov, takže nakoniec „vypijete“ toľko ovocia, koľko by ste v pevnej forme neboli schopní zjesť. Komplexných sacharidov je v takomto nápoji len málo. Ďalším negatívom popíjania štiav je deficit prijatých bielkovín a tukov. Nadmerná konzumácia štiav či smoothie môže vyvolať nadúvanie a hnačku.  

Odvodnenie organizmu 

Jarný detox organizmu v podobe snahy o odvodnenie organizmu je nebezpečným spôsobom, ako znížiť hmotnosť. Hrozí pri ňom riziko:  

  • fatálnej dehydratácie,  
  • triaška,  
  • bolesti hlavy,  
  • malátnosť, 
  • zhoršenie pamäti či iných funkcií mozgu.  

Organizmus má vlastné mechanizmy, ktorými udržiava stabilný objem telesných tekutín a u zdravého človeka so zdravými obličkami aj srdcom nie je  vhodné do nich zasahovať.

potraviny na detox

Organizmus zvládne detoxikáciu sám 

Jarný detox väčšinou spočíva vo vyradení veľkej časti bežnej stravy a hrozí tak:  

  • riziko deficitu makroživín aj mikroživín,  
  • oslabenie imunitného systému,  
  • zníženie odolnosti organizmu,  
  • narušenie črevného mikrobiómu. 

Ak vás reklamy a lifestylové články presviedčajú, že najlepším všeliekom a životobudičom s nebotyčným prínosom pre organizmus je práve jarný detox, uvedomte si, že naše telo je zložené z miliárd buniek a každá z nich presne vie, čo je pre nás najlepšie. Telo si udržiava pH tekutín vo veľmi úzkom rozmedzí a extrémny výkyv môže byť pre nás fatálny. Zdravý človek nemá jediný dôvod, aby užíval drahé výživové doplnky, lieky či iné prostriedky na odkyslenie organizmu. Prirodzená detoxikácia prebieha v tele permanentne, majú ju na starosti obličky, pľúca, pokožka a črevá a tie odstraňujú z organizmu všetky toxické a odpadové látky. Ak sa budete o seba starať – zdravá strava, dostatok pohybu a celkovo zdravý životný štýl – žiadnu detoxikáciu nepotrebujete.  

Malé zmeny, veľký efekt  

Najlepšou cestou, ako podporiť a udržať zdravie, je postupné zaraďovanie malých zmien a dlhodobo udržateľných návykov. Pravidelný pitný režim a pohár vody hneď ráno, jedenie v príjemnej atmosfére bez rušivých stimulov, ako sú telefón, televízia, počítač. Mali by sme premýšľať, čo si na tanier naservírujeme a jedlo si naozaj vychutnať.  

  • Podstatnú zložku stravy by mala tvoriť zelenina.  
  • Dostatočne zastúpené by mali byť aj probiotické potraviny ako jogurt, kefír, kimchi, bryndza či kyslá kapusta.  
  • Cenným zdrojom vlákniny sú strukoviny a celozrnné výrobky, či už ako prílohy alebo pečivo z nich.  
  • Veľký zdravotný efekt má obmedzenie konzumácie alkoholických nápojov a priemyselne spracovaných potravín s vysokým množstvom cukru a soli.  
  • Prioritou je dostatok pohybu, pretože aj krátka prechádzka má priaznivé účinky na zdravie.   

Zdravý životný štýl nie je o extrémoch, a to ani takých, ktoré sa tvária ako zdravé. Starajte sa o svoje telo, ako najlepšie viete, a to po celý život.  

Foto: Pexels.com