Prinášame pár tipov a rád, aké pochúťky a rýchlovky zo strukovín možno vykúzliť a aký prínos ich konzumácia bude mať pre vaše zdravie.
Šošovica, hrach, cícer – silná trojka
Aj napriek tomu, že si to možno mnohí z nás myslia, príprava strukovín nie je náročná. Okrem toho ich konzumáciu rozhodne neoľutujete. Obsahujú totiž bielkoviny, sú bohaté na vlákninu a plné vitamínov a antioxidantov. Strukoviny vo všetkých formách prospievajú tráviacemu traktu a posilnia srdce. Ich konzumácia tiež pomáha predchádzať vzniku nádorových a iných ochorení.
Namáčať či nenamáčať?
Strukoviny do jedálneho lístka často nezaraďujeme pre obavy z časovej náročnosti ich prípravy. Lenže nie všetko je také horúce, ako sa zdá. Žijeme v modernej dobe a na trhu sú dostupné už predvarené strukoviny, ktoré sa vopred namáčať nemusia a sú raz-dva hotové. No a niektoré strukoviny zdĺhavý „kúpeľ“ ani nepotrebujú – napríklad červená šošovica. Tú stačí len hodiť do vody a uvariť z nej napríklad vynikajúcu polievku.
Ak však máte dosť času alebo si menu plánujete pár dní dopredu, s namáčaním neotáľajte. Jeho výhodou je, že sa počas neho do vody uvoľnia niektoré nežiaduce látky (napríklad tie, ktoré spôsobujú nadúvanie – oligosacharidy).
Králi trvanlivosti – konzervy
Strukoviny môžete dnes kúpiť aj konzervované. Ušetríte tak čas, ale na chuti sa to neodzrkadlí. Konzervovaná fazuľa, šošovica alebo cícer totiž chutia rovnako dobre ako „suché“ a ich výživová hodnota je v podstate rovnaká.
Samozrejme, najlepšie je vyberať konzervy, ktoré obsahujú nálev bez pridaného cukru a s minimom soli. Sú skvelým pomocníkom pri príprave rýchlych jedál a hodia sa takmer k všetkému (rovnako ako konzervy s tuniakom alebo inými pochúťkami). Svojich blízkych prekvapte výbornou polievkou alebo tortillou s fazuľou.
Šošovicové cestoviny?
Nepomýlili sme sa. Naozaj existujú. Na trhu sa teraz objavujú strukovinové cestoviny, ktoré sú nutrične vyvážené. Niekoho môže ich chuť prekvapiť, ale keď vyskúšate viacero druhov, určite nájdete tie, ktoré vám zachutia. Takže ak ste milovníkom cestovín, namiesto vaječných skúste niekedy siahnuť po strukovinových. Vykúzlite si lahôdku pomocou svojich osvedčených receptov s cestovinami alebo na inšpiráciu nazrite do receptára STOBklubu.
Dá sa to – aj ľahko, aj rýchlo, aj zdravo
Strukoviny nielenže výborne chutia a sú čoraz obľúbenejšie aj v gastronómii, ale zároveň sa z nich dajú vytvoriť vynikajúce, rýchle a nutrične vyvážené jedlá, ktoré zaručene potešia aj vytrvalých ignorantov, ktorí šošovicu, fazuľu či hrach obchádzajú oblúkom. A aby sme nezabudli, sú bezlepkové, takže ideálne pre ľudí s celiakiou!
PS: Vedeli ste, že produkcia strukovín je aj veľmi šetrná k životnému prostrediu? ?.