Neznášam brokolicu. Je to diabolská, mozgu podobná zelenina s podivnou chuťou, ktorá sa nedá nazvať inak ako „zelená“. Napriek tomu existuje forma, v ktorej si brokolicu užívam: ako krémovú brokolicovú polievku. „Polievky uľahčujú zvýšenie príjmu zeleniny dokonca aj medzi tými najvyberavejšími – deťmi,“ napísala nutričná terapeutka Nicole Avena. A muži sú občas ako deti.
Ďalšou výhodou polievok je, že do nich môžete nahádzať prakticky čokoľvek – skvelý spôsob, ako sa zbaviť zvyškov v domácnosti. Keď sa vám nedostáva jednej ingrediencie, nahradíte ju druhou a nič také sa nestane. Áno, polievka bude chutiť inak, ale s najväčšou pravdepodobnosťou bude stále chutiť dobre.
Schudnete
Z polievky nepriberiete. Štúdia o obezite z roku 2005 ukázala, že kto jedáva aspoň dve porcie nízkoenergetickej hustej polievky, zhadzuje váhu o polovicu ľahšie než ľudia, ktorí dávajú prednosť vysokoenergetickým hustým potravinám.
Polievky sú zvyčajne chudobné na kalórie, ale bohaté na vitamíny, minerály a ďalšie zdraviu prospešné látky.
Prečítajte si tiež: Potraviny pre náš mozog. Čo jesť, aby nám to správne myslelo?
Naopak majú obmedzené množstvo pevných tukov, cukrov alebo spracovaných škrobov. Polievka vás navyše zaplní a môže znížiť počet kalórií, ktoré prijmete počas budúceho jedla, až o 20 %. Ľudia, ktorí jedia polievky, majú vďaka nim vyrovnanejšie stravovacie návyky. Prijímajú viac bielkovín a vlákniny, vitamínov a minerálov a menej kalórií a tuku. Inými slovami: vďaka polievkam neschudnete. Proste vďaka nim budete jesť zdravšie, a schudnete vďaka tomu.
Aké áno, aké nie
Najzdravšie polievky sú z vývaru, so zdrojom proteínov (chudé mäso, ryby či strukoviny) a rôznymi druhmi zeleniny. Menej zdravé sú krémové a syrové polievky, ktoré sú kaloricky náročnejšie. Pomalý spôsob varenia zaisťuje, že si polievka uchová ako vitamíny, tak minerály.
Vaše telo tiež spracuje živiny z mnohých druhov zeleniny ľahšie, keď je uvarená, než keby ste ju jedli surovú.
A aké polievky by ste rozhodne mali mať vo svojej kuchárke?
Kuracia polievka
Kuracia polievka je ideálny nástroj na posilnenie vašej imunity a zahnanie prechladnutia alebo horúčky. Navyše je vhodná pre vaše trávenie. Pridajte cesnak a zázvor, ktoré pôsobia protizápalovo a podporujú imunitu.
Gazpacho
Nedávna štúdia objavila, že vysoká spotreba gazpacha súvisí s nízkym krvným tlakom a zníženou hypertenziou u ľudí, ktorým hrozia srdcové choroby. Ešte staršia štúdia ukázala, že dobrovoľníkom, ktorí jedli polievku gazpacho 2 × denne po dobu jedného týždňa, sa znížili známky oxidačného stresu a zápalu v krvi.
Tekvicová polievka
Tekvicová polievka pomôže každému, kto bojuje so zlým trávením. Je vhodná aj pre ľudí, ktorí sa snažia schudnúť. Obsahuje veľa vlákniny, málo kalórií, dodá veľa energie a ľahko sa trávi.
Polievka miso
Japonská polievka miso je plná zdravých probiotík. Uľavuje od bolesti, zmierňuje únavu, reguluje tráviace a črevné funkcie, chráni pred žalúdočnými vredmi, zvyšuje zdravie srdca, je protizápalová a znižuje riziko chronických ochorení spojených so zlým životným štýlom.
Paradajková polievka
Paradajková polievka je bohatá na lykopén – silný antioxidant, ktorý vám pomôže zbaviť sa stresu. Navyše znižuje zápalovosť a tiež riziko chronických chorôb. Je v nej aj veľa vitamínov A, C a K a vápnika.
Šošovicová polievka
Ak ste vegetarián alebo vegán, šošovicová polievka vám pomôže nabrať bielkoviny. Navyše znižuje hladinu cholesterolu v krvi, posilňuje srdce, tráviaci trakt a stabilizuje hladinu cukru v krvi.
Kapustnica
Táto polievka je plná vlákniny, vitamínov B, C a K a vyplavuje z tela toxíny.
Špenátová polievka
Polievka plná živín a bohatá na antioxidanty. Posilňuje kognitívne funkcie a pamäť a je skvelá pre zdravé kosti.
Špargľová polievka
Ak máte cukrovku alebo rezistenciu na inzulín, vyskúšajte polievku zo špargle. Miska špargle zvýši schopnosť inzulínu transportovať glukózu z krvného riečiska do buniek.