1. Srdce sa vám poďakuje
Pozitívne účinky na srdce si často spájame s červeným vínom, ale ani pivo nezostáva pozadu. Jedno denne nás ochráni pred kardiovaskulárnymi ochoreniami. Riziko srdcového infarktu sa pitím piva znižuje až o 42 percent. Obzvlášť prospešné by podľa súčasnej vedy mali byť tmavé pivá. Tie dokážu zatočiť aj s nezdravým cholesterolom, ktorý upcháva žily a je jedným z hlavných príčin srdcových zlyhaní.
2. Vyhnete sa cukrovke
Štúdie, ktoré vykonali vedci v Holandsku na viac ako 38 000 mužoch, ukázali, že tí, ktorí si čas od času dopriali pivo, mali oveľa nižší výskyt cukrovky druhého typu. To sa týkalo predovšetkým ľudí, ktorí alkohol konzumovali trikrát až štyrikrát týždenne.
Dôležitá tu ale bola striedmosť. Aby malo pivo pozitívne účinky, nesmela dávka prekročiť šesť pív za týždeň.
3. Už žiadne obličkové kamene
Obličkové kamene dokážu pekne potrápiť. Aj tu ale funguje pivo ako skvelá prevencia. Znižuje totiž riziko tvorby obličkových kameňov až o 40 percent. O tom, prečo to tak je, však lekári stále špekulujú. Niektorí z nich vidia najväčší prínos jednoducho v tom, že po pive sa častejšie chodí na záchod. Zvýšený príjem tekutín totiž pomáha predchádzať vzniku obličkových kameňov. Ďalším dôvodom môže byť aj chmeľ obsiahnutý v pive. Ten spomaľuje uvoľňovanie vápnika z kostí, čo je jednou z hlavných príčin tohto bolestivého ochorenia.
Prečítajte si tiež: Máte časté bolesti? Pomôže vám silná káva!
4. Vitamínová bomba
Výživoví experti sa často zhodujú, že pivo je skôr jedlo než nápoj. Nie nadarmo sa mu hovorí tekutý chlieb. Preto by sme mali pitie piva obmedziť pri akýchkoľvek diétach. V malých dávkach je však pivo pre naše telá prospešné – obsahuje veľké množstvo proteínov, vlákniny a vitamínu B, a to dokonca viac než víno. Tomu sa vyrovná i v antioxidantoch, ktoré sú v ňom obsiahnuté vďaka jačmeňu a chmeľu.
5. Lepšie vám to myslí
Medzi ďalšie zdravotné benefity patrí aj to, že niektoré látky dokážu ochrániť mozog pred chorobami. To potvrdzujú aj americkí vedci z univerzity v Chicagu, Tí, ktorí si čas od času dali pivo, mali o 23 percent nižšiu pravdepodobnosť, že u nich prepukne alzheimer alebo starecká demencia. To je zapríčinené aj tým, že pivo prirodzene zvyšuje hladinu tzv. „dobrého“ cholesterolu. Ten pomáha zachovať prietok krvi, a tým pádom aj okysličenie mozgu.
Jedna alebo dve desiatky môžu zvýšiť aj našu bystrosť. Alkohol v malom množstve pomáha nájsť neobvyklé riešenia a vedie k väčšej flexibilite.
6. Zdravšie zuby a pevnejšie kosti
Jedným z nečakaných prínosov pravidelného pitia piva je aj žiarivejší úsmev. Pivo bojuje proti baktériám v našich ústach, ktoré spôsobujú kaz alebo zápal ďasien. Látky v ňom obsiahnuté spomaľujú ich rast. Pivo pôsobí blahodárne aj na kosti. Tie sú u ľudí, ktorí ho pijú, až o 4,5 percenta hustejšie než u abstinentov. Tu ale hrá dôležitú úlohu dávkovanie – v prílišnej opitosti sú naše kosti naopak krehkejšie a náchylnejšie na zlomeniny.
7. Predĺžite si život
Kto z nás by nechcel žiť dlhšie? Podľa vedcov z univerzity v Texase stačí jednoduchý recept – občas si dopriať pár pív. Samozrejme v menšom množstve, víkendové opíjanie sa do nemoty dĺžku života naopak znižuje. Okrem znižovania hladiny cholesterolu alebo spomínaného pozitívneho účinku na naše srdce je totiž pitie piva aj sociálnou záležitosťou. Ľudia, ktorí so svojimi priateľmi pijú pivo alebo vyjdú von, sú všeobecne šťastnejší. Spoločenský život je tiež jedným z faktorov dlhého a spokojného života. A ešte raz na záver: Nezabúdajte, že všetko si treba užívať s mierou!
Choroby nechodia po horách, ale po ľuďoch. Aj keď sa na ne vopred nedá úplne pripraviť, niečo málo urobiť ide… Dali sme pre vás dohromady novú špeciálnu microsite s názvom Koľko stojí zdravie. Prečítajte si, ako dlho trvá priemerná pracovná neschopnosť, či na akú podporu od štátu máte nárok, keď dlhodobo ochoriete.
Prečítajte si tiež: Potraviny pre náš mozog. Čo jesť, aby nám to správne myslelo?