Spoznáme to aj na chuti. Keď som bola malá, chutilo všetko tak nejako výraznejšie, intenzívnejšie, skrátka viac. Reďkovky boli ostro štipľavé, jablká šťavnaté, po zjedení niekoľkých paradajok mal človek až spálené podnebie, mrkva farbila dlane na oranžovo. Nerozprávam teraz o babičkinej záhradke, to je úplne iná pesnička, ale o praobyčajných obchodoch a tržniciach. Dnes? Reďkovky sú mdlé, jablká múčnaté a paradajka chutí ako trikrát vyvarená. Akoby behom pár desiatok rokov tá chuť z našich potravín vymizla.
Prečítajte si tiež: Domáce, zdravé, diétne: nenechajte sa zmiasť etiketami potravín v obchodoch
Daj si brokolicu, je veľmi zdravá. Na to svoje deti už skoro nenachytáte
Chuťový dojem sa bohužiaľ potvrdzuje aj vedecky. Pomaranče obsahujú už len osminu vitamínu C než pred 50 rokmi. Z brokolice čerpáme dokonca o 80 % menej medi a zinku a paradajky prišli o štvrtinu obsahu vápnika. Pšenica stratila za posledných 150 rokov až polovicu svojich minerálnych látok.
Vedci všeobecne informujú o strate 5-40 % minerálnych látok v ovocí a zelenine. Tento trend sa prejavuje aj u bielkovín: pre rovnaký obsah proteínov musí kulturista zjesť o tretinu kurčaťa viac. Zatiaľ čo obsah tuku sa bohužiaľ zdvojnásobil.
To je jedným z dôvodov, prečo západná spoločnosť trpí čím ďalej tým viac obezitou, zatiaľ čo podľa nutričných špecialistov sú aj tučkovia podvyživení.
Dobré neurýchliš
Už roky sa hovorí o vydojenosti našich pôd intenzívnym poľnohospodárstvom. Rastliny čerpajú živiny z pôdy, avšak kde nič nie je, ani repa neberie. Intenzívne hnojenie a polievanie síce vedú k vyššej výnosnosti, avšak rastliny nedokážu držať krok s rýchlym rastom a počas tak krátkej doby nasať či vyprodukovať potrebné živiny. Cielené pestovanie druhov ovocia a zeleniny, ktoré rastú rýchlejšie, sú odolnejšie voči škodcom a prispôsobivé na klimatické zmeny, takisto viedlo ku genetickej nedostatočnosti v tejto oblasti.
Aby sme nezvaľovali vinu iba na ziskuchtivých farmárov, musíme si uvedomiť, že to my, konzumenti, sme radšej siahli po lacnejších, avšak “vyšťavených” potravinách. Situácia sa bude zlepšovať len podporou ekologického poľnohospodárstva, ktoré správnou voľbou pestovaných odrôd podporuje udržateľnosť živín v pôde.
Doplnky výživy = drahá moč?
S úbytkom prirodzených zdrojov vitamínov a minerálov kvitne obchod s doplnkami stravy. Ich účinok však nie je vždy celkom transparentný. Aj tu sa však vedci viac či menej zhodujú. Krysy, ktoré dostávali vedľa pestrej stravy tiež doplnkovú výživu, jedli menej a o niečo lepšie rástli. Vedci takisto spozorovali lepšie schopnosti regenerácie, hojenia rán a pozitívny vplyv na konzumáciu cukru.
Je to teraz pokyn k nabehnutiu do najbližšieho fitness obchodu a vykúpeniu doplnkov výživy od arginínu po zinok? Záleží na vašom spôsobe stravovania. Zdravý jedinec, ktorý jedáva čerstvú a pestrú stravu, bude aj napriek zníženému obsahu látok stále dobre vyživený.
Ak však pravidelne jete prefabrikované potraviny a vynechávate čerstvú stravu, vyrábate si problém.
Pár rýchlych rád na záver
Nebojte sa. Jesť zdravo je vo finále ľahšie, než sa vám všetci snažia nahovoriť. Vaše vlastné telo a pud sebazáchovy vám napovedia. Tu je pár tipov na zlepšenie vášho života aj našej spoločnej budúcnosti:
– Jedzte zeleninu aj ovocie a jedzte ich veľa. Síce sme si povedali, že obsahujú menej živín ako predtým, avšak stále ich obsahujú.
– Dopĺňať to o ďalšie výživovo kvalitné potraviny: obilniny, orechy, semená a zdroje bielkovín.
– Kupujte pokiaľ možno čerstvé a nespracované potraviny. Čím sú spracovanejšie, tým viac živín strácajú.
– Doplnkami výživy nič nepokazíte, avšak nestavajte na nich svoju stravovaciu filozofiu.
– Siahnite po produktoch ekologického poľnohospodárstva. To sa snaží o čo najvyšší obsah živín a o čo najlepšiu udržateľnosť našej pôdy.
Choroby nechodia po horách, ale po ľuďoch. Aj keď sa na ne dopredu nedá úplne pripraviť, niečo málo sa urobiť dá… Dali sme pre vás dokopy špeciálnu microsite s názvom Koľko stojí zdravie. Prečítajte si, ako dlho trvá priemernápracovná neschopnosť, či na akú podporu od štátu máte nárok, keďdlhodobo ochoriete.
Prečítajte si tiež: 10 vecí, ktoré spôsobujú rakovinu a pravdepodobne ich máte doma aj vy