Objavte psyllium: 4 chutné recepty pre zdravie aj štíhlu líniu

Všetko o jedle
Špeciálna vláknina, ktorá vás dokonale zasýti, podporí zdravie čriev a pomôže vám aj pri redukcii hmotnosti – psyllium. Ponúkame vám kvarteto originálnych a chutných receptov s touto prírodnou látkou od výživovej poradkyne a víťazky českej súťaže Prostřeno Iris Mango.

Psyllium sa získava z obalov semien skorocelu indického. Obsahuje veľké množstvo rozpustnej vlákniny a má veľmi nízku kalorickú hodnotu. Okrem toho pri styku s vodou napučí – svoj objem zvýši až dvadsaťnásobne – čím zaistí pocit sýtosti.

Pôsobí aj ako prírodné laxatívum, čistí steny čriev a nakŕmi prospešné baktérie v tráviacom trakte. Okrem toho prispieva k lepšej kondícii pleti a pomáha udržať optimálnu hladinu cholesterolu. Tak čo, zaujalo vás to?

Puding bez škrobu

Stačí rozmiešať jednu polievkovú lyžicu (PL) psyllia vo vašom obľúbenom jogurte či „vegangurte“ a nechať cez noc v chladničke. Psyllium vsiakne vodu a dostane gélovú konzistenciu. Ak máte radšej hladkú zmes, stačí ju rozmixovať tyčovým mixérom.
Puding ozdobte ovocím a orechmi a máte ľahké raňajky alebo desiatu.

Cuketovo-jablkový perník

  • 2 nastrúhané jablká 
  • 1 nastrúhaná menšia cuketa 
  • 2 – 3 vajcia 
  • 1 hrnček mlieka 
  • ½ hrnčeka obľúbenej múky
  • 2 – 4 PL obľúbeného sladidla (med, čakankový sirup)
  • 3 PL kakaa
  • 2 PL psyllia
  • 2 čajové lyžičky (ČL) prášku do perníka 
  • 2 ČL perníkového korenia

Zmiešajte všetky ingrediencie okrem bielkov. Z bielkov ušľahajte sneh a pridajte ho do cesta. Pečte pri teplote 180 °C 35 – 40 minút. Po vychladnutí môžete potrieť rozpustenou horkou čokoládou. 


Tip: Pri pečení sladkých dezertov môžete nahradiť približne ¼ múky dvomi polievkovými lyžicami psyllia. Dezert bude ľahší, menej kalorický a bude mať vyšší obsah vlákniny. 


Low-carb knedle 

Na 2 – 3 porcie potrebujete: 

  • 1 hrnček mandľovej alebo kokosovej múky 
  • ¾ hrnčeka mlieka 
  • 2 PL psyllia 
  • 2 vajcia
  • soľ, čierne korenie, petržlenovú vňať alebo iné obľúbené bylinky

Oddeľte bielky a vyšľahajte z nich sneh. Ostatné suroviny zmiešajte a sneh k nim opatrne primiešajte. Knedle môžete uvariť v mikrovlnnej rúre – hrnčeky vytrite tukom (olej, masť, kokosový tuk …) a varte 3 – 5 minút, alebo v pare – hrnčeky v tom prípade naplňte zmesou iba do dvoch tretín.

Cuketové mafiny 

  • 1 nastrúhaná cuketa 
  • 1 nastrúhaná mozarella alebo 1 téglik riccoty 
  • 2 – 3 vajcia 
  • ½ hrnčeka obľúbenej múky alebo ovsených vločiek 
  • 1 – 2 PL psyllia 
  • 1 – 2 strúčiky prelisovaného cesnaku 
  • ½ vrecúška prášku do pečiva 
  • soľ, čierne korenie 
  • parmezán na posypanie (jemne nastrúhaný)

Všetky suroviny zmiešajte a zmesou naplňte vymastené alebo papierom na pečenie vystlané formičky na mafiny. Pečte 20 – 30 minút pri teplote 180 °C do zlatista. 5 minút pred dopečením posypte mafiny trochou jemne nastrúhaného parmezánu.


Extra tip:
Pri príprave omáčok alebo polievok môžete úplne vynechať zahustenie múkou a namiesto múky použiť 1 – 2 PL psyllia. Aby ste docielili hladkú konzistenciu, nechajte psyllium stáť 20 minút v horúcej vode a potom ho rozmixujte.