Psyllium sa získava z obalov semien skorocelu indického. Obsahuje veľké množstvo rozpustnej vlákniny a má veľmi nízku kalorickú hodnotu. Okrem toho pri styku s vodou napučí – svoj objem zvýši až dvadsaťnásobne – čím zaistí pocit sýtosti.
Pôsobí aj ako prírodné laxatívum, čistí steny čriev a nakŕmi prospešné baktérie v tráviacom trakte. Okrem toho prispieva k lepšej kondícii pleti a pomáha udržať optimálnu hladinu cholesterolu. Tak čo, zaujalo vás to?
Puding bez škrobu
Stačí rozmiešať jednu polievkovú lyžicu (PL) psyllia vo vašom obľúbenom jogurte či „vegangurte“ a nechať cez noc v chladničke. Psyllium vsiakne vodu a dostane gélovú konzistenciu. Ak máte radšej hladkú zmes, stačí ju rozmixovať tyčovým mixérom.
Puding ozdobte ovocím a orechmi a máte ľahké raňajky alebo desiatu.
Cuketovo-jablkový perník
- 2 nastrúhané jablká
- 1 nastrúhaná menšia cuketa
- 2 – 3 vajcia
- 1 hrnček mlieka
- ½ hrnčeka obľúbenej múky
- 2 – 4 PL obľúbeného sladidla (med, čakankový sirup)
- 3 PL kakaa
- 2 PL psyllia
- 2 čajové lyžičky (ČL) prášku do perníka
- 2 ČL perníkového korenia
Zmiešajte všetky ingrediencie okrem bielkov. Z bielkov ušľahajte sneh a pridajte ho do cesta. Pečte pri teplote 180 °C 35 – 40 minút. Po vychladnutí môžete potrieť rozpustenou horkou čokoládou.
Tip: Pri pečení sladkých dezertov môžete nahradiť približne ¼ múky dvomi polievkovými lyžicami psyllia. Dezert bude ľahší, menej kalorický a bude mať vyšší obsah vlákniny.
Low-carb knedle
Na 2 – 3 porcie potrebujete:
- 1 hrnček mandľovej alebo kokosovej múky
- ¾ hrnčeka mlieka
- 2 PL psyllia
- 2 vajcia
- soľ, čierne korenie, petržlenovú vňať alebo iné obľúbené bylinky
Oddeľte bielky a vyšľahajte z nich sneh. Ostatné suroviny zmiešajte a sneh k nim opatrne primiešajte. Knedle môžete uvariť v mikrovlnnej rúre – hrnčeky vytrite tukom (olej, masť, kokosový tuk …) a varte 3 – 5 minút, alebo v pare – hrnčeky v tom prípade naplňte zmesou iba do dvoch tretín.
Cuketové mafiny
- 1 nastrúhaná cuketa
- 1 nastrúhaná mozarella alebo 1 téglik riccoty
- 2 – 3 vajcia
- ½ hrnčeka obľúbenej múky alebo ovsených vločiek
- 1 – 2 PL psyllia
- 1 – 2 strúčiky prelisovaného cesnaku
- ½ vrecúška prášku do pečiva
- soľ, čierne korenie
- parmezán na posypanie (jemne nastrúhaný)
Všetky suroviny zmiešajte a zmesou naplňte vymastené alebo papierom na pečenie vystlané formičky na mafiny. Pečte 20 – 30 minút pri teplote 180 °C do zlatista. 5 minút pred dopečením posypte mafiny trochou jemne nastrúhaného parmezánu.
Extra tip:
Pri príprave omáčok alebo polievok môžete úplne vynechať zahustenie múkou a namiesto múky použiť 1 – 2 PL psyllia. Aby ste docielili hladkú konzistenciu, nechajte psyllium stáť 20 minút v horúcej vode a potom ho rozmixujte.