Podľa odborníkov zvýši výkon našej mysle jednoduchá vec: pite viac vody. Tekutiny totiž pomáhajú okysličovať celé telo. To je potom dostatočne prekrvené a môže fungovať na plný výkon. Odporúčaný denný príjem sa pohybuje medzi dvoma a troma litrami vody, nesladených nápojov alebo čaju. Pozor by sme si mali dávať na kávu alebo alkohol, ktoré nás zbytočne dehydrujú. Prvým znamením, že naše telo nemá dostatok tekutín, je bolesť hlavy, únava či práve problémy s koncentráciou.
Cukor nie je riešenie
Mozog spotrebováva veľké množstvo energie, ktorá je najviac obsiahnutá v uhľohydrátoch – sacharidoch. Preto nás pri zníženej koncentrácii, únave alebo opici prepadne často neodbytná chuť na sladké. Lekári však pred jeho nadmernou konzumáciou varujú. Cukor nakopne náš mozog len na krátku chvíľu. Cukríky, presladené limonády a energetické nápoje fungujú len po obmedzenú dobu.
Keď sa hladina cukru vráti do normálu, túži naše telo po ďalšej dávke. To je spojené s rizikom obezity alebo napríklad s prepuknutím diabetu.
Zložito a pomaly je dobre
Pre dlhšie sústredenie pri práci a učení je nutné zaistiť si rovnomerný príjem energie a zložitých uhľohydrátov: „Celozrnný chlieb alebo trebárs ovsené vločky obsahujú veľa takých látok,“ hovorí v rozhovore výživová poradkyňa Sara Neubauer. „Mali by preto byť pravidelnou súčasťou našich raňajok,“ radí. Zložité cukry nájdeme okrem iného aj v dlhozrnnej ryži, zemiakoch, ovocí a zelenine. Pomáhajú nám udržať stabilnú hladinu cukru v krvi a zlepšujú našu výkonnosť.
Sila orechov a rýb
Ďalšou významnou zložkou potravy, pomáhajúcou k tomu, aby naša myseľ fungovala tak, ako má, sú tuky. Nenasýtené mastné kyseliny zaručujú nielen energiu pre nervové bunky, ale pôsobia celkovo pozitívne na našu nervovú sústavu. Pre správnu funkciu mozgu je preto potrebné konzumovať aj potraviny s vysokým obsahom omega-3 mastných kyselín. Tie nájdeme napríklad v kokosovom oleji alebo dostupnejšom repkovom oleji. Ten mimochodom veľa odborníkov odporúča pre jeho kvalitu a blahodárne účinky na naše zdravie. Nenasýtené tuky nájdeme potom aj v tučnejších rybách ako napríklad v makrele či lososovi, sušenom ovocí alebo orechoch. Tie nám zaručujú aj prísun vitamínu B, minerálnych látok a antioxidantov.
Kešu a para orechy sú tiež bohaté na magnézium, vďaka ktorému sme odolnejší voči stresu.
Ako si obaliť nervy?
Pri zvýšenej psychickej záťaži pred dôležitou prezentáciou alebo skúškou je potom ideálnou desiatou banán. Ten obsahuje veľké množstvo už spomínaného magnézia a posilňuje nervy. Pomôže nám však aj akýkoľvek iný druh ovocia napríklad vo forme smoothie. Kombinácia jogurtu, kefíru či mlieka napríklad s čučoriedkami nám pomôže prestáť aj ten najnáročnejší deň v zdraví a pohode. Ak máte problémy s pamäťou, pomôže vám avokádo. To sa stalo hitom už aj v slovenských domácnostiach. Vďaka vysokému obsahu nenasýtených tukov pôsobí pozitívne na prekrvenie mozgu. Chráni tiež mozgové bunky pred ich odumieraním. Vysokým obsahom „dobrých“ tukov sú známe aj vajíčka. Ich konzumácia zlepšuje pamäť a koncentráciu.
Na záver treba podotknúť, že pri jedle je veľmi dôležitá pravidelnosť. Jesť by sme mali denne päťkrát až šesťkrát v menších porciách. Zabudnite preto na rabovanie chladničky o ôsmej večer po celodennom pôste. Vaše telo aj myseľ sa vám poďakujú.
Choroby nechodia po horách, ale po ľuďoch. Aj keď sa na ne vopred nedá úplne pripraviť, niečo málo urobiť ide… Dali sme pre vás dohromady novú špeciálnu microsite s názvom Koľko stojí zdravie. Prečítajte si, ako dlho trvá priemerná pracovná neschopnosť, či na akú podporu od štátu máte nárok, keď dlhodobo ochoriete.
Prečítajte si tieř: Liečivé byliny v najstarších mýtoch: archangelika, zemežlč i badián