Ani Michalova cesta k tukom nebola rovná ako priamka. V devätnástich nabral počas prvých troch mesiacov po nástupe na vysokú školu 15 kíl. Pritom študoval fakultu telesnej výchovy a športu, čo je škola, kde študenti športujú a majú k dispozícii tie najlepšie informácie o ľudskom tele. Lenže fast foody a nezdravý životný štýl si vybrali svoju daň. A aj keď sa potom snažil kilá zhodiť a žiť zdravo, nefungovalo to.
„Až po dvoch rokoch som prišiel na to, čo je tuková strava. A vyskúšal ju. Hneď od prvých dní som videl zmeny, chudol som a cítil sa lepšie. Zabralo to,“ hovorí. Hoci to možno znie ako rozprávka, za tri mesiace zhodil všetkých 15 kíl. Vyvolal tým veľa otázok, ako to dokázal. Preto začal blogovať a stal sa jedným z priekopníkov takéhoto stravovania. Dnes už okrem blogu Grasa.cz stihol vydať aj knihu, navyše usporadúva kurzy. „Je to fascinujúci odbor, ktorý ma ani po rokoch neprestáva baviť. Koniec koncov tuky mi zmenili život, takže som rád, že k tomu môžem pomôcť aj mnohým ďalším,“ dodáva.
Prečo vôbec vziať tuky na milosť?
Osobne si myslím, že tuk je tým najlepším palivom pre naše telá. Dôvodov je veľa. Ten najzásadnejší je, že je pre telo prirodzený. Veď človek vyzerá v posledných asi dvoch miliónoch rokoch rovnako a jeho telo tiež funguje rovnako. Zhruba 99 % tejto doby čerpal energiu primárne z tukov a jeho fyzická výkonnosť a sila boli úplne niekde inde ako teraz. No v dnešnej dobe trpí približne polovica populácie nadváhou, a ak by sme počítali len rozvinuté národy, tak sme dokonca niekde pri troch štvrtinách. To je ohromné číslo. Ešte pred pár tisícročiami pojmy ako nadváha či obezita vôbec neexistovali. Avšak keď sa dnes pozriete na jedálniček bežného stravníka, zistíte, že čerpá energiu primárne zo sacharidov.
Prečítajte si tiež: Prípad cukor. Ako sa zbaviť závislosti
Ako k redukcii hmotnosti pristupujete vy?
Urobil som to skrátka naopak. Sacharidy som obmedzil a navýšil príjem tukov. Rovnakou teóriou sa u nás riadi niekoľko desiatok tisíc ľudí, vo svete je potom tento pomer vyšší, pretože tieto informácie k nám prichádzajú práve zo Západu, ale aj tak u nás číslo každým dňom rastie.
A každý, kto si “tukovú” stravu vyskúša, si ju pochvaľuje.
V čom sú jej výhody?
Osobne som vďaka môjmu prístupu za tri mesiace zhodil všetkých 15 kilogramov nadváhy a svoju aktuálnu hmotnosť si držím vyše 6 rokov. Navyše, z tuku má človek dvakrát viac energie, čo sa samozrejme môže prejaviť ako pri športe, tak v bežnom živote. Budiť sa odpočinutý, mať lepšiu výkonnosť, viac sily, nemať poobedné krízy? To je predsa sen každého. Mnohí s tým bojujú neúspešne, potom skúsia prepnúť na tuky, a problém je vyriešený.
Lenže okolo tukov panuje množstvo mýtov, ktoré je asi ťažké donekonečna vyvracať. Ktoré z nich vás najviac štvú?
Mýtov je vážne veľké množstvo a asi to nie je úplne tak, že by štvali mňa osobne, ale vo výsledku sa bohužiaľ prejavujú na zdraví populácie po celej planéte. Tak napríklad ten, že nasýtené tuky sú pre nás zlé. Vlečie sa s nami už desiatky rokov a vlastne obrátil celú teóriu o tukoch hore nohami. Kvôli nemu sú všeobecne nezdravé tuky považované za zdravé a naopak.
Ľudia sa snažia na odporúčanie lekárov a výživových poradcov konzumovať určité tuky, aby sa nakoniec ukázalo, že tieto rady nie sú pre väčšinu populácie dobré.
Ako potom môžu byť ľudia zdraví a fit? Alebo také tvrdenie, že tuky by sme mali jesť len v obmedzenom množstve – čo je zlé na orieškoch, kokosovom oleji pod.? Veď sú to jedny zo superpotravín, ktoré naše zdravie výrazne zlepšujú.
Ako je to teda s tými dobrými a zlými tukmi?
Asi to pre niekoho bude šok, ale za mňa je dobrý tuk napr. kvalitná masť, maslo a ďalej kokosový alebo olivový olej a podobne. Vždy však záleží na kvalite. Každý čitateľ si iste dokáže predstaviť zvyškový olivový olej, ktorý stojí pár eur. Na druhú stranu v pohode zoženiete extra panenský olivový olej, často aj nefiltrovaný. A to je potom parádna jazda. Takýto olej nám dá mnohokrát viac. Áno, niečo si za neho priplatíme, ale pre telo je to obrovský rozdiel. A tie zlé? Trebárs slnečnicový, repkový olej alebo tiež margaríny, ktoré ale už snáď nikto ani nekupuje. (úsmev)
Ak by som sa teda chcel stať “tukožrútom”, mám nejaký základ. Ale čo ďalšie do jedálnička zaradiť?
Napríklad tučnejšie potraviny ako avokádo, kokos, pokojne aj tučnú smotanu či mascarpone. Rozhodne by som sa nebál ani vajíčok, mäsa či slaniny. Viem, znie to bláznivo, ale funguje to skvele a ľudia majú super výsledky – vylepšuje sa im krvný obraz, zbavujú sa alergií, kožných ťažkostí a pod. Dovolím si malú odbočku, ale je dôležitá pre celkový obrázok. Takto sa totiž stravujú aj niektorí z najlepších športovcov na svete, či už je reč o víťazovi Tour de France, hráčoch basketbalovej NBA, úspešných hokejistoch, alebo ultramaratóncoch. Samozrejme do jedálnička patrí aj zelenina, nejaké to ovocie.
Zoznam povolených potravín je vo výsledku veľmi dlhý, a ak stravník zapojí fantáziu, tak môže vymyslieť veľa super jedál, ktoré nielen dobre chutia, ale navyše na tanieri i pekne vyzerajú.
Ako by som už počul námietku mojej mamičky: No áno, ale čo to urobí s cholesterolom?
Toto je asi tá najčastejšia otázka, ktorú dostávam. Odpoveď je jednoduchá – strach z cholesterolu v spojitosti s konzumáciou prospešných tukov je jednoducho nezmysel. Neexistuje žiadna spojitosť medzi konzumáciou nasýtených tukov a rizikom srdcovo-cievnych ochorení. Pokiaľ jeme menej sacharidov a viac dobrých tukov, tak nie je čoho sa báť – veľa stravníkov si naopak hladinu – a najmä pomer “zlého” a “dobrého” cholesterolu – vylepší. A je potrebné tiež zdôrazniť to, že hladinu cholesterolu zase až toľko neovplyvňuje strava, ale ďalšie faktory, ako je pohyb, miera stresu a pod.
Odkiaľ sa vlastne strach z tučných jedál a cholesterolu vzal?
Najväčší mýtus o cholesterole vznikol asi pred 60 rokmi kvôli zámerne upravenej štúdii. Vedec Keys v nej predpokladal nejaký výsledok, ktorý sa však nepotvrdil. Bohužiaľ ho vtedy nenapadlo nič lepšie ako nehodiace sa vzorky zo štúdie odstrániť. No a takto nejako občas veda funguje. (úsmev)
Do akej miery je náročné preprogramovať telo z cukrov na tuky?
Adaptácia je pomerne jednoduchá, trvá väčšinou tak týždeň až dva. Jednoducho nabehnete na nový jedálniček, pár dní sa „rozhliadate“ vy i vaše telo, ale potom sa na tuky prepne samo od seba. Z môjho pohľadu by mala strava v takom prípade obsahovať cca 70% tukov, 20% bielkovín a 10% sacharidov. Jedálniček teda môže vyzerať napríklad takto:
Raňajky: 3 miešané vajcia, 20 dkg slaniny, trocha zeleniny
Obed: grilovaná zelenina a mäso, plus pokojne nejaký tuk naviac – rád si dám napríklad na steak kus bylinkového masla
Večera: ryba na masle a zeleninový šalát
Áno, je to veľmi zjednodušené. Receptov je možné dohľadať mraky a väčšina z nich je úplne super. Uvedené jedlá však zvládne pripraviť úplne každý a každý čitateľ si tiež určite dokáže pokrm živo predstaviť.
A čo urobiť s cukrom? Úplne sa ho zbaviť?
Ak sa bavíme o klasickom bielom cukre, tak áno. Napríklad doslaďovanie čaju alebo kávy je zlo. Rovnako tak aj limonády, tyčinky a pod. Ale ak je reč o cukre, presnejšie povedané sacharidoch, zo zeleniny alebo ovocia, tak toho by som sa úplne nebál. Zelenina je úplne v pohode aj vo veľkom množstve. Jedna porcia ovocia denne nám tiež neuškodí, naopak môže nahradiť dezert. Priemyselne spracované cukry by som však určite vynechal. Nebudem hovoriť, že za posledných 6 rokov som cukor nikdy nemal, zhruba raz za mesiac si ho doprajem. Vypnem a dám si voľný deň, keď si dám v podstate čokoľvek, čo ma napadne. V takto obmedzenej forme si to telo skoro ani nevšimne a nijako ho to nerozhodí. Každopádne je potrebné sa druhý deň vrátiť na pôvodnú cestu a neskĺznuť späť k nekontrolovanej konzumácii cukru. Ale to nie je úplne jednoduché – preto je potrebné vedieť trochu pracovať aj so svojou hlavou, čo je ďalší odbor, o ktorý sa veľmi zaujímam. Môžete mať presný návod na stravu alebo pohyb, ale ak s vami nebude spolupracovať váš mozog, bude vám to nanič. Celé je to v hlave.
Choroby nechodia po horách, ale po ľuďoch. Aj keď sa na ne vopred nedá úplne pripraviť, niečo málo urobiť ide… Dali sme pre vás dohromady novú špeciálnu microsite s názvom Koľko stojí zdravie. Prečítajte si, ako dlho trvá priemerná pracovná neschopnosť, či na akú podporu od štátu máte nárok, keď dlhodobo ochoriete.
Prečítajte si tiež: Light potraviny: škodlivé chemikálie pod rúškom spásnych slov