Bum. A je to tam. Všetci toto príslovie poznáme alebo aspoň tušíme, čo za historická pravda sa v ňom skrýva. Kvalitné jedlo na začiatku nám dodá potrebnú energiu a naštartuje nás. Čo je však základom základu dňa? Čo je základom dobrých raňajok? Tu naša zbierka okrídlených viet končí, pretože teraz vám ponúkneme päticu nečakaných a zdravých receptov bohatých na bielkoviny, ktoré zvládne pripraviť aj neskúsený či zaneprázdnený kuchár. Jeden na každé všedné ráno v týždni. Začnite svoj deň s chuťou!
Jablkový „koláč“
Suroviny:
- 1 väčšie jablko
- 2 vajcia
- 170 g gréckeho jogurtu
- Trocha stévie, medu alebo čakankového sirupu
- štipka škorice
- hrsť vločiek
Postup:
- Jablká nakrájajte na malé kúsky alebo nahrubo nastrúhajte a opečte na suchej panvici so štipkou škorice (potrvá tozhruba 3 minúty).
- V miske zmiešajte jogurt, vločky, vajcia a sladidlo.
- Do cesta pridajte jablká a vlejte hodo formy na chlieb či malý pekáč vyložený papierom na pečenie.
- Pečte pri teplote 180 stupňov asi 20 minút.
Rýchla štrúdľa
Suroviny:
- 2 celozrnné tortilly
- 1 jablko
- 1 tvrdý tvaroh
- 3 polievkové lyžice čakankového sirupu
- 1 čajová lyžička ghí
- hrsť hrozienok
Postup:
- Nastrúhajte jablko a zmiešajte ho s tvarohom, sirupom a hrozienkami.
- Zmesou naplňtetortilly, zabaľte ich a vrch potrite troškoughí. Pečte v rúre pri teplote 190 stupňov približne 10 minút.
Makové placky
Suroviny:
- 1 skyr
- 2 vajcia
- ½ hrnčeka mletého maku
- 1 hrnček vločiek alebo múky
- 4 polievkové lyžice čakankového sirupu
Postup:
- Všetky suroviny zmiešajte na hladké cesto a na papieri na pečenie z neho vytvarujte placky.
- Pečtepri teplote 170 stupňov 15 – 20 minút.
Cottagové žemle
Suroviny:
- 1 téglik syra cottage
- 60 g celozrnnej múky
- 60 g šunky
- 60 g mozarelly
Postup
- Cottagezmiešajte s múkou na lepkavé cesto a to rozdeľte na 6 častí. Z každej časti na podložke poprášenej múkou vytvarujte placku.
- Tri placky obložte šunkou amozzarelloua tromi zvyšnými prázdnymi plackami ich prekryte tak, aby sa plnka nedostala von.
- Pečte v rúre vyhriatej na 180 stupňov približne 20 minút.
Krémová omeleta s jarnou cibuľkou a ražným chlebom
Suroviny:
- 3 – 4 vajcia
- 2 polievkové lyžice smotany na varenie
- 2 polievkové lyžice postrúhaného parmezánu
- 1 jarná cibuľka
- 2 plátky ražného chleba
- soľ, korenie
Postup:
- Vidličkou rozšľahajte vajcia, smotanu, syr, soľ a korenie a do zmesi pridajte nadrobno pokrájanú jarnú cibuľku.
- Celú zmes vlejte do rozohriatej panvice a pečte na strednom stupni ohrevu z jednej strany 3 – 5 minút, potom opatrne preložte na polovicu a nechajte ešte asi 2 minúty dôjsť.
- Pri podávaní rozkrojte na 2 časti a podávajte s krajcom chleba.
Recepty pre vás pripravila výživová špecialistka Iris Mango, každý je na dve porcie.
Dobrú chuť!
Foto: Gymbee, Pixabay.com