Čo si dať na raňajky? 5 receptov pre deň plný energie

Všetko o jedle
V novinárčine sa hovorí, že keď nevieš, ako začať, začni nejakou osvedčenou múdrosťou. Ľudia sa hneď chytia a budú si pripadať múdrejší ako autor. Jedno také múdro pre vás dnes máme. A hneď to „najklišéovatejšie“ zo všetkých. Raňajky sú základ dňa.

Bum. A je to tam. Všetci toto príslovie poznáme alebo aspoň tušíme, čo za historická pravda sa v ňom skrýva. Kvalitné jedlo na začiatku nám dodá potrebnú energiu a naštartuje nás. Čo je však základom základu dňa? Čo je základom dobrých raňajok? Tu naša zbierka okrídlených viet končí, pretože teraz vám ponúkneme päticu nečakaných a zdravých receptov bohatých na bielkoviny, ktoré zvládne pripraviť aj neskúsený či zaneprázdnený kuchár. Jeden na každé všedné ráno v týždni. Začnite svoj deň s chuťou!  

Jablkový „koláč“ 

Suroviny: 

  • 1 väčšie jablko 
  • 2 vajcia 
  • 170 g gréckeho jogurtu 
  • Trocha stévie, medu alebo čakankového sirupu 
  • štipka škorice 
  • hrsť vločiek 

Postup: 

  1. Jablká nakrájajte na malé kúsky alebo nahrubo nastrúhajte a opečte na suchej panvici so štipkou škorice (potrvá tozhruba 3 minúty).
  2. V miske zmiešajte jogurt, vločky, vajcia a sladidlo. 
  3. Do cesta pridajte jablká a vlejte hodo formy na chlieb či malý pekáč vyložený papierom na pečenie.
  4. Pečte pri teplote 180 stupňov asi 20 minút.

 

Rýchla štrúdľa 

Suroviny: 

  • 2 celozrnné tortilly 
  • 1 jablko 
  • 1 tvrdý tvaroh 
  • 3 polievkové lyžice čakankového sirupu 
  • 1 čajová lyžička ghí 
  • hrsť hrozienok 

Postup: 

  1. Nastrúhajte jablko a zmiešajte ho s tvarohom, sirupom a hrozienkami.
  2. Zmesou naplňtetortilly, zabaľte ich a vrch potrite troškoughí. Pečte v rúre pri teplote 190 stupňov približne 10 minút. 

 

Makové placky 

Suroviny: 

  • 1 skyr  
  • 2 vajcia 
  • ½ hrnčeka mletého maku 
  • 1 hrnček vločiek alebo múky 
  • 4 polievkové lyžice čakankového sirupu 

Postup: 

  1. Všetky suroviny zmiešajte na hladké cesto a na papieri na pečenie z neho vytvarujte placky.
  2. Pečtepri teplote 170 stupňov 15 – 20 minút.

 

Cottagové žemle 

Suroviny: 

  • 1 téglik syra cottage 
  • 60 g celozrnnej múky 
  • 60 g šunky 
  • 60 g mozarelly 

Postup 

  1. Cottagezmiešajte s múkou na lepkavé cesto a to rozdeľte na 6 častí. Z každej časti na podložke poprášenej múkou vytvarujte placku. 
  2. Tri placky obložte šunkou amozzarelloua tromi zvyšnými prázdnymi plackami ich prekryte tak, aby sa plnka nedostala von. 
  3. Pečte v rúre vyhriatej na 180 stupňov približne 20 minút.

 

Krémová omeleta s jarnou cibuľkou a ražným chlebom 

Suroviny: 

  • 3 – 4 vajcia 
  • 2 polievkové lyžice smotany na varenie 
  • 2 polievkové lyžice postrúhaného parmezánu 
  • 1 jarná cibuľka 
  • 2 plátky ražného chleba 
  • soľ, korenie 

Postup: 

  1. Vidličkou rozšľahajte vajcia, smotanu, syr, soľ a korenie a do zmesi pridajte nadrobno pokrájanú jarnú cibuľku.
  2. Celú zmes vlejte do rozohriatej panvice a pečte na strednom stupni ohrevu z jednej strany 3 – 5 minút, potom opatrne preložte na polovicu a nechajte ešte asi 2 minúty dôjsť.
  3. Pri podávaní rozkrojte na 2 časti a podávajte s krajcom chleba.

Recepty pre vás pripravila výživová špecialistka Iris Mango, každý je na dve porcie. 

Dobrú chuť! 

Foto: Gymbee, Pixabay.com