jendoduché recepty pre začiatočníkov

Ako sa naučiť variť: Vyskúšajte jednoduché recepty pre začiatočníkov

Všetko o jedle, Životný štýl
Aby ste uvarili jedlo, ktoré vám bude nielen chutiť, ale vám aj prospeje, nemusíte mať Rád zlatej varešky. Variť zdravo a pritom chutne je až nečakane ľahké, stačí mať poruke správny recept, základné vybavenie a suroviny. Máme pre vás päť receptov pre začiatočníkov. Slané aj sladké jedlá, ktorými urobíte radosť sebe aj svojim hosťom.

Cuketové dukátiky (1 až 2 porcie) 

  • 1 cuketa nakrájaná na kolieska hrubá asi 0,5 cm 
  • 1 vajce 
  • 1 grécky alebo smotanový jogurt 
  • 100 g nastrúhaného eidamu 
  • soľ, korenie 

Postup:
Vidličkou zmiešajte jogurt s vajcom, pridajte ½ lyžičky soli a trochu korenia. Kolieska cukety obaľte najprv v tejto zmesi, potom ešte v nastrúhanom syre. Pekáč vysteľte papierom na pečenie, cukety naň rozložte a v rúre pečte 10 – 15 minút pri teplote 200 stupňov.  

Tip na varenie pre začiatočníkov:  
Kým sa pustíte do varenia, skontrolujte, prípadne doplňte, základné kuchynské vybavenie. Výživová expertka Iris Mango odporúča mať doma jeden hrniec, jednu nepriľnavú panvicu, menšiu alebo strednú zapekaciu misku či plech, sendvičovač, tyčový mixér a papier na pečenie. S týmto arzenálom hravo zvládnete väčšinu základných receptov. Cuketové dukátiky

Brokolicový sendvič (1 porcia) 

  • 200 g brokolice 
  • 1 vajce 
  • 1 čajová lyžička chia alebo ľanových semienok 
  • sušený cesnak, soľ 
  • 1 plátok šunky 
  • 1 plátok syra 

Postup:
Brokolicu varte vo vode 10 minút, po odkvapkaní a miernom vychladnutí ju rozmixujte tyčovým mixérom spolu s vajcom, semienkami, troškou sušeného cesnaku a štipkou soli. Ak nemáte vafľovač, pripravte si sendvičovač a papier na pečenie. Do sendvičovača vložte hárok papiera na pečenie (zastrihnite ho podľa veľkosti), dajte naň ½ cesta, potom plátky šunky a syra, na to zvyšok cesta a navrch znova papier na pečenie. Zapekajte asi 5 minút, čas závisí od výkonnosti sendvičovača. Pri použití vafľovača je postup rovnaký, nepotrebujete však papier na pečenie. Podávať môžete napríklad s kečupom. 

Tip na varenie pre začiatočníkov:
K základným surovinám, ktoré by ste mali mať vždy poruke, patria soľ, čierne korenie a sušený cesnak. Okrem toho sladidlo, či už nízkokalorické ako čakankový sirup, alebo bežný med či trstinový cukor. Nezabudnite ani na olej. Na studenú kuchyňu naša expertka Iris Mango uprednostňuje olivový olej, na teplú kokosový alebo topené maslo, ghí. Brokolicový sendvič

Najrýchlejšia a najjednoduchšia pizza na svete (1 porcia) 

  • 1 vajce 
  • 25 g jemných vločiek 
  • 100 g gréckeho jogurtu 
  • 1 strúčik pretlačeného alebo najemno nakrájaného cesnaku  
  • ½ čajovej lyžičky prášku do pečiva 
  • oregano, soľ (štipka) 
  • navrch: plátok šunky, 20 g nastrúhaného eidamu, kečup 

Postup: 
Menšiu zapekaciu misku vytrite troškou oleja. Zo všetkých surovín, ktoré budú navrchu, urobte cesto. Vlejte ho do misky, pokvapkajte kečupom a obložte šunkou natrhanou na kúsky a syrom. Pečte 20 minút pri teplote 200 stupňov. 

Tip na varenie pre začiatočníkov: 
Odhadnúť optimálne množstvo surovín je pre kuchárov začiatočníkov často oriešok. Podľa Iris je však základom správne uskladnenie. Okrem toho väčšinu potravín alebo aj uvarených jedál možno zmraziť. Stačí ich vložiť do vrecúška alebo plastovej misky a vložiť do mrazničky. Suché potraviny ako múku, obilniny, orechy či semienka môžete skladovať v sklenených či plastových dózach. Najrýchlejšia a najjednoduchšia pizza na svete

Cícerové brownies bez mlieka a múky 

  • 1 plechovka cícera 
  • 2 vajcia 
  • 200 ml kokosového mlieka 
  • 50 g strúhaného kokosu 
  • štipka škorice, štipka kakaa 
  • 1 nastrúhané jablko  
  • ½ prášku do pečiva 
  • 4 lyžice medu alebo trstinového cukru  
  • nasekané pekanové orechy  

Postup:
Z cícera zlejeme nálev a spolu s ďalšími surovinami – okrem nasekaných orechov – ho rozmixujte tyčovým mixérom. Pekanové orechy pridajte až do cesta, cesto vylejte na papier na pečenie a pri teplote 180 stupňov pečte v rúre 50 minút. 

Tip na varenie pre začiatočníkov: 
Recept je pre viac osôb, potrebujete však iba jednu porciu? Precvičte si matematiku a suroviny vydeľte požadovaným množstvom, alebo postupujte podľa receptu a zvyšné porcie zmrazte či nechajte v chladničke na ďalší deň. Cícerové brownies bez mlieka a múky

Tvarohovo-jablkové rezy 

  • 250 g tvarohu 
  • 3 vajcia 
  • 2 polievkové lyžice medu 
  • 2 čajové lyžičky prášku do pečiva 
  • 2 jablká 
  • citrónová šťava z ½ citróna 

Postup: 
Oddeľte žĺtky od bielkov. Jablká olúpte a nastrúhajte najemno. Všetky suroviny okrem bielkov zmiešajte. Bielky vyšľahajte a ako posledné opatrne vmiešajte do cesta. Cesto vlejte do formy na chlieb alebo na menší plech vyložený papierom na pečenie a pri teplote 160 stupňov pečte 40 – 50 minút. 

Tip na varenie pre začiatočníkov: 
Nebáť sa a začať je polovica úspechu. A ak sa vám niečo nepodarí na prvý raz? No a? Tak to skúste znova. Ako pri všetkom, aj pri varení je dôležitý tréning hlavne pre začiatočníkov. Časom recepty dokonale zvládnete a trúfnete si aj improvizovať či vytvárať vlastné.  Tvarohovo-jablkové rezy 

Recepty pre začiatočníkov pripravila výživová špecialistka Iris Mango. 

Foto: Gymbee, Pexels.com