hubárska sezóna

Hubárska sezóna – obľúbený šport pre každého

Životný štýl
Chodiť na huby je na Slovensku mimoriadne obľúbená aktivita. Huby zbierame pre radosť aj pôžitok na tanieri. Pri hubárčení si užívame pobyt v prírode alebo ho berieme ako aktívny oddych s rodinou, blízkymi či len tak osamote. Rastú? Rastú! Tieto slová stačia, aby sa do lesa s košíkom každoročne vydali státisíce Slovákov.

Prví hubári sa do lesa trúsia ešte za tmy, vidina plného košíka voňavých fešákov im nedá dospať. Huby, čučoriedky, maliny či brusnice sú obľúbeným letným spestrením jedálneho lístka. Ale pozor! Lesné plody sa nesmú zbierať vo väčšine slovenských národných parkov v treťom až piatom stupni ochrany. V opačnom prípade sa pokute nevyhnete. Kým sa na huby či zber iných lesných plodov vyberiete, uistite sa, že práve tam, kde sa chystáte, to nie je zakázané. 

Hubárska sezóna úzko súvisí s počasím 

Huby sa dajú zbierať celoročne. Hlavná hubárska sezóna najobľúbenejších druhov však závisí od počasia. Kľúčovým predpokladom na rast húb je dostatok vlahy a primeraná teplota. Ľudová múdrosť hovorí, že „Peter a Pavol sejú huby“ – meniny majú 29. júna. Sezóna končí okolo „všetkých svätých“, na prelome októbra a novembra. Najviac úlovkov si však z lesa prinášame v septembri.  

Hubárske desatoro
Čo by mal vedieť správny hubár, kým sa vyberie na huby?

  1. Huby nesmú byť staré, mokré, obhryzené zvieratami ani červivé.
  2. V žiadnom prípade ich nezbierajte do igelitky, ideálny je vzdušný prútený košík alebo aspoň škatuľa, aby sa vzájomne neotlačili a nezaparili sa.
  3. Väčšie nečistoty – hlinu, listy – odstráňte ešte pred vložením do košíka.
  4. Zbierajte iba huby, ktoré bezpečne poznáte. Každú hubu si dôkladne prezrite, v prípade najmenšieho zaváhania ju nechajte radšej v lese.
  5. Huby spracujte hneď po zbere.
  6. Aj v chladničke huby skladujte iba niekoľko hodín.
  7. Tepelne spracované huby už neohrievajte.
  8. Ak chcete huby skladovať v mrazničke, najprv ich tepelne spracujte.
  9. Sterilizované huby v náleve treba pred konzumáciou vždy prepláchnuť.
  10. Huby sú ťažko stráviteľné, nemali by sa teda dopĺňať veľkým množstvom tukov. Zároveň sa pri konzumácii húb vyhýbajte alkoholickým nápojom.

Na čo si dať pozor

Huby obsahujú veľa zdraviu prospešných látok a nemajú takmer žiadne kalórie. Sú však ťažšie stráviteľné, preto by sme ich mali jesť v primeranom množstve (hrsť húb) a ideálne nie pred spaním. Konzumácia húb má však aj riziká. Každý hubár by mal poznať jedovaté huby, ktoré môžu spôsobiť zdravotné problémy alebo otravu. Nebezpečná však môže byť aj nedostatočná tepelná úprava alebo už spomínané opakované ohrievanie. Následky sa prejavujú podobne ako pri otrave z pokazeného mäsa.   

Voľne rastúce huby môžu byť kontaminované nebezpečnými látkami z ovzdušia alebo pôdy, preto sa vyhnite zbieraniu húb v okolí frekventovaných ciest, tovární a elektrární. Mohli by obsahovať viac olova, ortuti či arzénu. Pozor si dajte, ak máte problém s obličkami alebo dokonca podstupujete dialýzu. V takýchto prípadoch je lepšie sa hubám úplne vyhnúť. 

Hubárska výbava

Každý hubár potrebuje niečo, kam bude svoje úlovky ukladať. Ideálny je prútený košík, v tom sa vám huby nezaparia. Budete potrebovať aj nôž. Vystačíte si s obyčajným zatváracím, ale dajú sa zohnať aj špeciálne hubárske, ktorých súčasťou je rovno aj štetec na odstránenie nečistôt z húb.  

Tip pre vás: Ak patríte medzi hubárov začiatočníkov alebo chcete mať istotu, že sa hubami neotrávite, kúpte si atlas húb. Využiť môžete aj aplikácie v mobile.  

Mobil sa vám však zíde nielen na aplikácie – keď idete na huby, nikdy neviete, kedy sa vám môže hodiť, preto si ho vždy berte so sebou. Počas hubárskej sezóny nepodceňte ani pohodlné topánky, repelent proti kliešťom a niečo pod zub či na pitie.   

Hubám zdar a vám plné košíky, užite si pokoj a pohodu v prírode plnými dúškami. 

Foto: ivabalk (Pixabay.com)