Pekne bez obalu: domácnosť od obalu k obalu

Budúcnosť
Trend, ktorý čoraz viac hýbe svetom. Je veľmi pravdepodobné, že sa z neho stane stálica, ktorá v našich domovoch zaparkuje na dlhší čas, než je pri prchavých sezónnych trendoch bežné. Domácnosť bez obalov. Prinášame zopár tipov a trikov, ktoré vám pomôžu množstvo odpadu vznikajúceho vo vašej domácnosti postupne znižovať.

Asi málokto z nás žije v sebestačnom obydlí. Väčšina asi chodieva nakupovať veci dennej potreby do najbližšieho supermarketu. Kupujeme to, čo práve potrebujeme alebo nám len tak frnglo do oka, s alternatívami si hlavu väčšinou nelámeme. Dnes sa však „alternatíva“ zrôznych dôvodov pomaly stáva stredným prúdom. Reč je o našich nákupných návykoch a hlavne o obaloch, ktoré s nimi súvisia.  

Ako začať? 

Nuž, začať býva často najťažšie. Ale mali by sme. Aspoň na skúšku, po troškách, po krôčikoch. To, že sme zavalení plastami, nie sú fake news, ale fakty. O veľkom množstve plastu, ktorý končí na smetiskách, kde sa bude rozkladať večné veky, rozhodujú aj naše návyky, hlavne spojené s nákupmi. Často ide o jednorazové obaly vecí, ktoré si kupujeme pravidelne. Bezobalová domácnosť nemusí znamenať radikálny rez, ale postupnú zmenu, ktorá začína byť celoplošným fenoménom. Ukazujú to okrem iného aj nové bezobalové služby niektorých nákupných reťazcov – či už ide o potraviny, kozmetiku alebo čistiace prostriedky. Zmenu takmer nepostrehnete, pretože možností je skutočne veľa. Aj keď si to často nepriznáme, frčíme na zvykoch, rutine, nie je však až také namáhavé zvyknúť si. Ako to vidíte, ideme na to? 

Kúpeľňa a práčovňa 

Najľahšie je začať v kúpeľni, teda drogériou a čistidlami. Osobná hygiena má dnes masovo dostupné alternatívy klasických produktov v plastových obaloch – tuhé mydlá, tuhé sprchové gély (v papierových obaloch alebo tzv. refilling) aj tuhé šampóny (tzv. šampuky), dezodoranty v praktických škatuľkách, klasické kovové holiace strojčeky svymeniteľnou reznou hranou, bambusové alebo trstinové zubné kefky, zubné pasty v pastilkách, prášku alebo v opakovane použiteľných (plniteľných) škatuľkách. 

Pasty, dezodoranty, podobne ako krémy, sa predávajú na váhu do vlastných alebo opakovane použiteľných obalov v špecializovaných bezobalových obchodoch, ktoré nájdeme nielen v hlavnom meste, ale pomaly sa rozširujú naprieč regiónmi. 

Základnú drogériu, čistiace a pracie prostriedky bez obalu či v alternatívnom obale (tuhé mydlo v papieri a pod.) dnes zoženieme v bežnej distribúcii aj na internete. Či už ide o pracie gély, aviváže alebo prostriedky na umývanie povrchov či riadu, táto čapovaná drogéria sa dá kúpiť už aj na Slovensku. V minulosti bývala bežnou súčasťou predajní s čistiacimi prostriedkami, skúste sa po podobných predajniach poobzerať vo svojom okolí 

Na internete nájdete veľké množstvo návodov, ako si niektoré prostriedky vyrobiť doma, a nie je to žiadna veda – čističe z octu alebo so základom zo sódy bikarbóny naozaj dokáže vyrobiť každý a ako obaly môžu poslúžiť napríklad staré poháre na zaváraniny. 

Alternatívy sa netreba báť. Tuhé mydlá sú rovnako účinné ako tie tekuté a ekologickejšie formy výrobkov majú často nielen benefit v podobe eko-obalu, ale hlavne celkového vplyvu na životné prostredie a aj na ľudské zdravie.  

Kuchyňa a nákupy potravín 

Aj v sekcii kuchyne a varenia ide viac o našu vedomú voľbu než o nedostatok alternatív, ktoré sú bežne dostupné. Jednoduché pravidlo: základné potraviny (to platí najmä o zelenine a ovocí) je dobré vždy kupovať na váhu a bez obalov. Ideálne je zaobstarať si na ne špeciálne vrecúška na opakované použitie. Nájdete ich aj pod anglickým názvom frusack a ponúkajú ich už nielen špecializované start-upy či bio obchodíky, ale aj bežné reťazce. Tieto textilné jemné vrecká sú výborné na ovocie a zeleninu, ale dajú sa využiť aj v bezobalových obchodoch na ďalší typ sortimentu. Ak máte taký obchod poruke, nie je na škodu ho vyskúšať. Na fazuľu na váhu, ryžu a veľa ďalšieho je najlepšie doniesť si vlastné dózy (dobrá možnosť, ako upcyklovať zaváracie poháre či iné nádoby). 

Ďalšou praktickou pomôckou, ktorú zoženiete v e-shopoch, v bio-obchodíkoch či domácich potrebách je voskovaný obrúsok, ideálny na desiaty do práce aj do školy. Tí šikovnejší z nás si dokážu tento typ obrúska vyrobiť doma – stačí kúsok látky a vosk. Táto výborná vecička dokáže výrazne znížiť spotrebu papierových servítok, ale aj plastovej fólie či alobalu. 

Asi najvernejšou kamarátkou, ktorá sa stala symbolom konca jednorazových plastov, je fľaša na vodu. „Zdravú“ fľašu na opakované použitie dnes kúpime takmer všade – od domácich potrieb po internetové obchodíky s dizajnovými novinkami. Dajú sa kúpiť vo všetkých farbách, tvaroch, z tradičných aj najrôznejších hi-techmateriálov. Hlavné je, aby sa dobre umývala, vydržala teplotnú záťaž a mala praktický tvar, aby sa dala nosiť všade. 

Ďalším symbolom zmeny sa stala nákupná taška. Či už látková, z recyklovaného plastu na „nekonečné“ použitie, alebo opäť vzkriesená „sieťka“ – každá z nich je ideálna do batoha alebo kabelky, aby bola vždy poruke. 

Podobným znakom zmeny sa stal vlastný téglik na kávu, po anglicky keep-cup. Či už termohrnček z plastu alebo skla, z tvrdeného porcelánu alebo keramiky, jednoducho nosenie svojho hrnčeka na kávu je nový trend. 

Menej odpadu určite vyprodukujeme, aj keď prestaneme používať slamky. Doma ich asi nepoužívame denne, ale možno sa nájdu aj v zákutí vašej kuchynskej zásuvky. Ak sa bez nich nezaobídete, kúpte si radšej súpravu sklenených, kovových alebo bambusových. Sú rovnako praktické a vydržia dlhšie. A nezabudnite popremýšľať aj vtedy, keď v obchode natiahnete ruku k regálu s jednorazovým plastovým či papierovým riadom. 

Ďalším krokom, ktorý ovplyvní, koľko bude v domácnosti na konci týždňa zmesového odpadu, je kompostovanie. Nie každý má možnosť založiť si kompost alebo postaviť vedľa domu veľký záhradný kompostér. Vedeli ste však, že existuje aj tzv. vermikompostér, ktorý sa zmestí aj na malý balkón? Ak ho chcete povýšiť na ozdobu vašej domácnosti, môžete si ho kúpiť aj v dizajnovom vyhotovení. Alebo zasurfujte po internete a vyrobte si ho sami. 

A to najdôležitejšie? Nezabúdať na sedliacky rozum. Nezaškodí si popritom zaspomínať aj na rôzne vychytávky našich starých či prastarých rodičov. Nakupujte múdro – prejaví sa to nielen v skladbe vašich jedálnych lístkov – bude v ňom viac čerstvých, nespracovaných potravín, ale aj minimalizáciou odpadu. A nevyhadzujte staré zaváracie poháre – ich chvíľa práve prichádza!