Láska prechádza žalúdkom a chudnutie začína nákupom!

Všetko o jedle
Je jasné, že keď si v návale náhlej pahltnosti kúpite v lahôdkach desať deka šalátu, pár tukových rožkov a v mrazničke objavíte storočné rybie prsty primrznuté k mriežke, zdravý tanier z toho asi nevyčarujete. Veď zdravý životný štýl, vyvážená strava, štíhla línia aj dobrá kondička sa začínajú už pri nákupe.

Pri niektorých surovinách a potravinách (ovocie, zelenina) z obalov veľa nevyčítame, ale ak preferujeme sezónne lokálne suroviny, zaujíma nás hlavne krajina pôvodu. Nebýva však zvykom, aby sme na jablkách alebo mrkve našli presné chemické zloženie, navyše ešte s tipmi, ako surovinu čo najefektívnejšie a najchutnejšie spracovať – na to dnes máme internet! Ak zaraďujeme do jedálneho lístka viac zeleniny, nezaškodí ani trocha vedecký či gurmánsky prístup, aby sa nám tie papriky neprejedli.

Poďme sa pozrieť na informácie uvedené priamo na obaloch potravín, ktoré nám uľahčia cestu zdravším životom. Označovanie zloženia totiž upravujú európske pravidlá, ktoré musia výrobcovia dodržiavať.

Potravinový sprievodca

Základom je zloženie, na prvom mieste figuruje zložka zastúpená v najväčšom pomere. Uvádzajú sa hlavné suroviny, aditíva, arómy, vitamíny, minerály, aminokyseliny a ďalšie špecifické nutričné faktory – jednoducho všetko, čo ovplyvňuje finálny produkt. Všeobecne platí, že čím menej položiek je v potravine zastúpených, tým lepšie, pretože optimálnymi stavebnými kameňmi našej diéty sú základné potraviny.

Éčka – dar alebo prekliatie?

V bežnom množstve, ktoré je obyčajne v potravinách, sú bezpečné. Dokonca kód E nám hovorí, že látka prešla testami o jej zdravotnej bezchybnosti. Niektoré typy potravín ich navyše potrebujú (konzervanty), no trik je v množstve a ich kombinácii. Keď na obale nájdete celý éčkový román, potravinu radšej nechajte v regáli. Znamená to, že v takomto prípade museli výrobcovia éčkami „vytuniť“ chuť alebo vyzdvihnúť zložky, ktoré sa nachádzajú iba v stopovom množstve.

Naše gény a alergény

Alergénne zložky sa zvýrazňujú či inak odlišujú v zozname zloženia (uvedú sa napríklad iným druhom písma alebo inou farbou). Takže milí alergici či intolerantní konzumenti, dnes už bez dlhého skúmania môžete zistiť, či môžu byť v omáčke na cestoviny alebo v párkoch stopy lepku, či sa o šunku neošuchli ryby a kôrovce, okolo sušienok sója a orechy či arašidy, či v kečupe nie je zeler a ďalšie silné alergény. A že párky nemôžu obsahovať stopy zeleru? Pri dnešných výrobných technológiách si človek nemôže byť ničím istý, preto je hlavne v súvislosti s alergénmi zloženie dôležité. Pre niektorých ľudí dokonca životne!

Čo vyberať, keď sa snažíme schudnúť alebo žiť zdravšie?

Podľa Ing. Hany Málkovej zo STOBu je dôležité vyberať potraviny s čo najnižším obsahom nasýtených mastných kyselín, nízkym obsahom cukru (sem patria cukry, ktoré sú prirodzene obsiahnuté v potravine, napr. laktóza v bielom jogurte v podobe cukru, ako aj pridané cukry), s nízkym obsahom soli a vysokým obsahom vlákniny. Pri chudnutí sú signifikantné tiež potraviny s nízkou energetickou hodnotou (údaj uvedený v kalóriách či kilojouloch) a vyšším podielom bielkovín.

Ďalšie detaily, ktoré je dobré vedieť

Pre jednoduchý prehľad sa údaje na obaloch uvádzajú v hodnotách na 100 g/100 ml výrobku. Takto môžeme jednotlivé jogurty, klobásy a ďalšie dobroty medzi sebou porovnať. Nemýľme si dátum minimálnej trvanlivosti (pri trvanlivejších potravinách ) a dátum použiteľnosti (zvyčajne označenej ako „spotrebujte do“) – označujú sa tak potraviny určené na rýchlejšiu spotrebu, tie by sme po vyznačenom dátume nemali konzumovať (mäso, mliečne výrobky a pod.) Pri niektorých potravinách nezaškodí mrknúť sa na etikete aj na údaj o správnom skladovaní či použití. Alebo na krajinu pôvodu (a to sa už okľukou dostávame späť k našej zelenine – papriku preferujte lokálnu, ale avokádo vypestované na Slovensku pravdepodobne nikde nekúpite.)

A hlavne nezabudnite na zdravý sedliacky rozum: Never ničomu, čo sa tvári inak, ako v skutočnosti je! Taká malá nakupovacia detektívka. Na jej konci však postačí, ak bude mäso mäsom, maslo skutočným maslom, jogurt jogurtom a čokoláda čokoládou (to znamená, že bude spĺňať podmienky, ktoré výrobcom čokolády stanovuje zákon). Netušíme, či by Sherlock Holmes po nákupe v dnešných obchodoch kolegovi Watsonovi povedal, že je to jednoduché. Dúfame však, že po našej rekapitulácii sa vám bude nakupovať lepšie a na vašich tanieroch budú iba zdravé a kvalitné potraviny.