Svoje obľúbené recepty na celý pracovný týždeň pripravila nutričná špecialistka Iris Mango.
1. Pstruh lososovitý so zelerovými hranolkami a uhorkou
Na papier na pečenie položte filetu zo pstruha, ochuťte (stačí soľ a čierne korenie, prípadne aj korenie na ryby), očistený zeler nakrájajte na hranolčeky, ochuťte rovnakým spôsobom ako rybu a pečte 30 – 40 minút pri teplote 180 – 190 stupňov. Hranolky môžete pred pečením pokvapkať rastlinným olejom.
2. Vývar zo špikovej kosti s pohánkou a zeleninou
Jednu veľkú špikovú kosť zalejte 300 ml vody, vsypte 150 g mrazenej zeleniny, pridajte 2 hrste pohánky a celú zmes varte 20 minút v tlakovom hrnci. V obyčajnom hrnci bude na strednom stupni ohrevu polievka hotová za hodinu. Polievku osoľte, môžete pridať aj čerstvý ligurček.
3. Karí s krevetami a ryžou
Do hrnca nalejte 100 – 150 ml kokosového mlieka, pridajte soľ, karí, kurkumu, trošku cukru, 100 – 150 g mrazenej ázijskej zeleniny a 100 g mrazených kreviet. Celú zmes varte 20 minút. Medzitým si uvarte 2 hrste ryže basmati.
4. Morčacie prsia, mix zemiakov a batatov, šalát
Na papier na pečenie rozložte jeden pokrájaný zemiak a niekoľko nakrájaných batatov. Pečte 15 – 20 minút pri teplote 180 stupňov. Medzitým na panvici rozohrejte trochu oleja, na ktorom orestujete morčacie prsia ochutené červenou paprikou, soľou a korením. Po minúte restovania stlmte zdroj tepla, podlejte troškou vody, prikryte pokrievkou a nechajte 10 – 15 minút odstáť. Podávať môžete s rukolovým šalátom ochuteným limetou.
5. Pečené tofu s horčicou, zemiakmi a čerstvým šalátom
Na papier na pečenie položte pozdĺžne pokrájané tofu, ktoré potriete kremžskou horčicou, a dva zemiaky nakrájané na kolieska. Pečte 25 – 30 minút pri teplote 180 stupňov. Servírujte s čerstvou zeleninou.
Želáme vám dobrú chuť!