Veľkonočné hody sa blížia. Na všetkých, ktorí sa s väčším či menším úspechom snažia jesť zdravšie, však čaká neúrekom nástrah. Našťastie pre vás máme tip, ako zmeniť svoje návyky a tohtoročné sviatky zvládnuť ľahko aj s plným žalúdkom – naše zdravé veľkonočné recepty.
Zdravé a rýchle Judáše bez kysnutia s polevou
Suroviny:
– 120 g gréckeho jogurtu
– 80 g špaldovej alebo celozrnnej múky
– ½ ČL prášku do pečiva
– 3 PL čakankového sirupu
– 1 PL citrónovej šťavy
– 1 PL cukru
– škorica na posypanie
Postup:
Z jogurtu, múky, prášku do pečiva a 1 PL sirupu vymiešajte cesto. Rozdeľte ho na šesť častí, z nich vyváľajte stredne veľké valčeky a tie zviňte do tvaru slimákov. Slimáky posypte škoricou a poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie. Vložte do rúry a pečte 15 – 20 minút pri teplote 160 – 180 stupňov.
Z 2 PL čakankového sirupu, citrónovej šťavy a cukru vymiešajte hladkú polevu a vychladnuté Judáše ňou potrite.
Ľahká veľkonočná vianočka
Suroviny:
– 200 g hladkej špaldovej múky
– 280 g skyra
– 1 vajce
– ½ vrecúška prášku do pečiva
– škorica
– preferované sladidlo (2 – 4 PL sirupu alebo krupicového cukru)
– malá hrsť mandľových plátkov
Postup:
Všetky suroviny okrem žĺtka zmiešajte (žĺtok si nechajte bokom) tak, aby vzniklo lepkavé cesto. Na pomúčenej doske ho rozdeľte na dve časti a každú z nich rozdeľte ešte na polovicu. Dostanete tak štyri časti, každú rozdeľte ešte na tri a z každej trojice postupne upleťte vrkoč. Jednotlivé vrkoče na seba poukladajte od najväčšieho po najmenší, potrite žĺtkom a posypte mandľovými lupienkami.
Pečte 30 – 35 minút v rúre vyhriatej na 180 stupňov.
Odľahčený baránok
Suroviny:
– 150 g hladkej celozrnnej múky
– 100 g ovsenej alebo špaldovej hladkej múky
– 4 vajcia, 180 ml mlieka
– 120 g preferovaného sladila (xylitol, trstinový cukor)
– 1 ČL vanilkového extraktu
– 4 ČL prášku do pečiva
Postup:
Žĺtky oddeľte od bielkov a žĺtky vymiešajte so sladidlom a vanilkovým extraktom. Prilejte mlieko, olej a pridajte múku zmiešanú s práškom do pečiva. Nakoniec ušľahajte bielky na tuhý sneh a opatrne ich zapracujte do cesta. Cesto vlejte do formy vytretej maslom a vysypanej múkou.
Pečte 45 minút v rúre vyhriatej na 180 stupňov.
Kefírový chlieb k vajíčkovej nátierke
Suroviny:
– 200 ml kefíru
– 200 g špaldovej múky
– 1 ČL prášku do pečiva
– 1 ČL soli
Postup:
Zo surovín vymiešajte cesto. Z cesta vytvarujte bochník a položte ho na plech vystlaný papierom na pečenie. Plech vložte do rúry vyhriatej na 220 stupňov a pečte 15 minút. Potom teplotu znížte na 200 stupňov a pečte ďalších 10 – 15 minút dozlatista.
Vegetariánska fašírka z červenej šošovice
Suroviny:
– 100 g červenej šošovice
– 3 vajcia
– 1 balenie mrazenej zeleniny
– 1 PL sušeného cesnaku
– 1 ČL majoránu
– čierne korenie
– soľ
– maslo na vymazanie
– drvené vločky na posypanie
Postup:
Šošovicu uvarte podľa návodu na obale, sceďte ju a rozmixujte s vajcami a korením. Rozmrazenú a odkvapkanú zeleninu izbovej teploty pridajte do rozmixovanej zmesi. Formu na biskupský chlebíček vytrite maslom, vysypte drvenými vločkami a zeleninovo-fašírkovú zmes do nej vložte.
Pečte 30 minút v rúre vyhriatej na 180 stupňov.
Špenátovo-žihľavový koláč
Suroviny:
– 150 g lístkového cesta
– 1,5 balenia mrazeného špenátu
– 1 – 2 šálky nasekaných listov mladej žihľavy
– 2 surové vajcia
– 5 varených vajec
– 5 strúčikov cesnaku
– 200 g lučiny
– soľ
– čierne korenie
– 1 cibuľa
– tuk na opraženie cibule
Postup:
Cibuľu opražte. Špenát a žihľavu zmiešajte s roztlačeným cesnakom, lučinou, surovými vajcami, opraženou cibuľkou, soľou a korením. Lístkové cesto rozvaľkané natenko vložte do koláčovej formy, na cesto opatrne nalejte plnku a rovnomerne rozložte uvarené a na kolieska nakrájané vajcia. Vrchnú vrstvu bude tvoriť opäť cesto. Vložte do rúry vyhriatej na 180 stupňov a pečte 30 – 40 minút.
Rozhodli ste sa zmeniť svoj životný štýl? Prečítajte si, čo robiť, aby boli zmeny trvalé.
Ilustrační foto: Pixabay.com