Odborníčka: Vo fast foodoch sú problematické aj šaláty. Dá sa najesť zdravo a rýchlo?

Všetko o jedle, Život
Keď sa v októbri 1995 otvorila na banskobytrickom obchvate prvá pobočka McDonald's, čakali pred ňou davy ľudí zvedavých na prvé burgre "zo Západu". Rastúcej obľube fast foodov, ktorá vtedy neoficiálne započala, sa však s nevôľou prizerali výživoví odborníci. Tí varovali pred negatívnymi dôsledkami na naše zdravie: Každému, kto si dopraje fast food viackrát týždenne, hrozí kvôli nadmernému príjmu kalórií obezita a ďalšie zdravotné problémy.

Medzi ne patrí napríklad cukrovka alebo kôrnatenie tepien. V jedlách z rýchleho občerstvenia totiž nájdeme veľké množstvo cukrov, tukov a soli. Niektoré „menu“ prekračujú odporúčané denné dávky aj niekoľkokrát. Reťazce ale zvolili múdru stratégiu. Pomocou hračiek a tematických osláv si svojich zákazníkov vychovávajú už od detstva. Tí im ostávajú verní aj v dospelosti, a k tomu často privedú i svoje vlastné deti. Veľkým problémom sa fast foody stali napríklad v Spojených štátoch, kde si ľudia s nízkymi príjmami prakticky nemôžu dovoliť nič iné. Sú potom odkázaní len na jedlo, ktoré je vyprážané a plné soli alebo cukru, pričom ovocie alebo zelenina je pre nich nedostupný luxus.

U nás ovocie zďaleka nie je finančne nedostupné, napriek tomu na tom nie sme omnoho lepšie – podľa výskumov aj u nás už každý tretí človek zápasí s nadváhou.

Prečítajte si tiež: Hlavnou hrozbou nášho zdravia sú choroby z blahobytu

Vegánska varianta nestačí
To, že je situácia už neudržateľná, si všimli už aj predajne rýchleho občerstvenia. Keďže stále viac ľudí začína dbať na zdravé stravovanie, museli reagovať aj ony. Do svojej ponuky zaradili veci, ktoré sa na prvý pohľad prezentujú ako zdravé. Mnoho z nich začalo ponúkať i vegetariánske či vegánske varianty svojich pokrmov. Podľa nutričnej špecialistky MUDr. Hany Mojžišovej to však stále nestačí. „Aj keď sa reťazce snažia ponúkať aj šaláty či bezlepkové pečivo, ostáva väčšinou nepriateľom vysoká energetická hodnota väčšiny jedál, množstvo tukov, soli a sacharidov, prázdne nadbytočné kalórie. Stravovanie v klasickom fast foode, ktorý ponúka burgre a hranolky, by som naozaj neodporučila ako súčasť každodennej stravy,” hovorí.

Nie je šalát ako šalát
Existujú vôbec fast foody, kde sa môžeme rýchlo a zdravo najesť? Podľa odborníčky sú vhodnejšie ázijské či arabské bistrá. Ako príklad zdravšieho fast foodu uveďme obľúbený kebab: Poriadnu porciu mäsa totiž vyvaži štedrou dávkou čerstvej zeleniny. Ak si ho však doprajete viackrát za týždeň, už by to mohol byť problém pre vašu váhu. Kebab je sám o sebe kalorický aj v ďaka omáčkam, a najmä vtedy, keď si k nemu objednáte hranolky alebo limonádu plnú cukru. Aj v menu klasických fast foodov nájdeme položky, ktoré zodpovedajú požiadavkám zdravej výživy. V populárnom McDonalde medzi ne patrí raňajkový vajíčkový muffin.

No prekvapujúco, vyhýbať by sme sa mali na prvý pohľad zdravým šalátom. U nich je najväčším problémom dresing, ktorý urobí z akejkoľvek zeleniny kalorickú bombu.

Zdravo a rýchlo?
Ak myslíte na štíhlu líniu, ale stále nemáte čas si sami variť či sedieť dlho v reštaurácii, stále existujú podľa MUDr. Mojžišovej ďalšie alternatívy: „Bufetová ponuka, ktorú ponúka napríklad jedna vegetariánska sieť reštaurácií, môže byť riešením pre milovníkov bezmäsitej stravy. Podobne sa na zdravší smer zameriavajú rôzne šalatérie.“ Záleží však aj na tom, čo my sami považujeme za fast food. „Na trhu sa objavilo veľké množstvo jednotlivých bistier, polievkárni, ktoré tiež môžeme považovať za rýchlu formu stravovania, no ktoré ponúkajú už inú kategóriu stravy než bežne známe reťazce.“ 

U fast foodov tak najviac platí známe príslovie “všetkého s mierou”. Každý človek preferuje iné jedlá a konečné rozhodnutie je tak vždy len na nás. Ako ale podotýka expertka: „Nemali by sme zabúdať, že rozhodujeme o svojej vitalite a zdraví.“

#Radek Mojžíš

Choroby nechodia po horách, ale po ľuďoch. Aj keď sa na ne vopred nedá úplne pripraviť, niečo málo urobiť ide… Dali sme pre vás dohromady novú špeciálnu microsite s názvom Koľko stojí zdravie. Prečítajte si, ako dlho trvá priemerná pracovná neschopnosť, či na akú podporu od štátu máte nárok, keď dlhodobo ochoriete.

Prečítajte si tiež: Light potraviny: škodlivé chemikálie pod rúškom spásnych slov