5 netradičných športov, ktoré musíte v lepších časoch vyskúšať

Pohyb
Vonku začína jar, po mesiacoch samoty si túžime konečne zašportovať aj s kamarátmi a potom si zájsť niekam na pohárik. Ešte nejaký čas to potrvá, kým budú vakcíny všeobecne dostupné. A keďže dúfame, že to bude čoskoro, je to ideálny čas naštudovať si pravidlá niektorého z netradičných športov, ktorý si zahráme, keď to už bude možné a bezpečné. Ako inak osláviť opätovné stretnutie než niečím trocha bláznivým?

Metlobal 

Začnime rovno tromfovým esom. Hra na lietajúcich metlách z magického sveta Harryho Pottera si našla cestu aj k nám a získala takú popularitu, že vznikol bratislavský tím Pressburg Phantoms, ktorý hrá európsku ligu, a dokonca aj slovenský národný tím. „Metlobal si aj vo svete veľmi zakladá na svojej inkluzivite a je veľmi ľahké zapadnúť medzi s. Nižší počet hráčov taktiež znamená, že sa naši hráči veľmi rýchlo dostanú aj na veľké medzinárodné súťaže ako Majstrovstvá Európy či Majstrovstvá sveta,“ vysvetľuje Veronika Mičudová, predsedníčka občianskeho združenia Slovak Quidditch Association a slovenská reprezentantka v metlobale. 

Bratislavský tím sa pravidelne stretáva s medzinárodnou konkurenciou, foto: Ondřej Hujňák

Nič vám však nebráni usporiadať malé zápolenie medzi kamarátmi. Na hru potrebujete aspoň dve obruče, štyri lopty a metlu alebo tyč pre každého z hráčov. „Najdôležitejšia je chuť, motivácia a ochotní záujemcovia. Metlobal je šport s pomerne vysokými nárokmi na výbavu, sa však dá s trochou vynaliezavosti nahradiť. Je dobré mať aspoň 6 – 8 hráčov (ideálne 14), ktorí sa rozdelia do dvoch tímov,“ dodáva Veronika. 

Metlobal je hra pre všetkých, foto: Pressburg Phantoms

Nosenie manželiek 

Známe ľudové príslovie hovorí, že muž by mal ženu na rukách nosiť. Vo Fínsku aj na chrbte, na hlave či okolo pása – dôležité je so svojou drahou polovičkou zdolať trať plnú nástrah v čo najkratšom čase. Okrem času sa hodnotí bezchybné zdolanie prekážok aj šetrnosť manipulácie so ženou, ktorá by sa nemala dotýkať zeme. Cena pre víťaza je lákavá: množstvo piva zodpovedajúce hmotnosti prenášanej manželky. 

Ak ste ako malí excelovali v prekonávaní „opičích dráh“, preneste túto severskú tradíciu na Slovensko a vyzvite priateľov. So svojou drahou polovičkou môžete zatiaľ trénovať v záhrade.  

Vikingské hry pre celú rodinu 

Na severe Európy ešte chvíľu zostaneme. Keby ste sa chceli poobzerať po niečom pokojnejšom pre pohodové rodinné popoludnie, skúste hry z čias statočných Vikingov. 

  • Kubbvikingský šach – je hrou pre dva tímy, ktorú môžete hrať v podstate všade, kde nájdete kúsok rovného povrchu. Každý z tímov má na svojej strane päť hranolov a doprostred sa umiestni kráľ. Hráči sa potom snažia pomocou kolíkov zhodiť všetky súperove hranoly a následne aj kráľa uprostred. Tím, ktorý zhodí kráľa skôr než hranoly, prehráva. Pre túto hru by možno lepšie pomenovanie než šach bolo vikingský biliard“. 
  • Na šikovnosť a strategické myslenie sa zameriava aj hra Mölkky, ktorá má najbližšie ku kolkom. V nej triafate dreveným kolom dvanásť skosených kolíkov s číslami. V porovnaní s kolkami sa zhodené kolíky stavajú presne v mieste zhodenia, takže sa po niekoľkých kolách ihrisko rozšíri do všetkých strán a každá hra je tak jedinečná. Hlavne ak proti vám hrá človek, ktorý sa taktikou „delovej gule“ snaží očíslované kolíky čo najviac rozhodiť po okolí. 

Trojstranný futbal, štvorstranný volejbal a ďalšie mely 

Vo dvojici sa to lepšie ťahá, ale v trojici je väčšia zábava. Stačí si ohraničiť šesťuholníkové ihrisko, do troch rohov dať bránky a potom už hurá za loptou! V porovnaní s klasickým dvojstranným futbalom hráte iba v dvoj- až trojčlenných tímoch a namiesto najvyššieho počtu gólov vyhráva tím, ktorý ich dostane najmenej.  

Pre väčšiu zábavu môžete hrať s dvomi loptami naraz. A neobmedzujte sa len na futbal! Zahrajte si trojstranný florbal, rugby, jiu-jitsu, štvorstranný volejbal alebo viacstranný šach. Posledné spomínané sú oveľa bezpečnejším variantom než šachbox. 

Golf trocha inak 

Pre toho, kto si cení svoj osobný priestor, existujú aj alternatívne verzie tradičného golfu. Vymeňte preto palice za lietajúci tanier či šnúrky s loptičkami.  

  • Diskgolf 

Všimli ste si vo svojom okolí čudné koše s reťazami? Pravdepodobne ste natrafili na diskgolfové ihrisko. Hráči majú namiesto golfovej palice a loptičky lietajúci tanier a namiesto jamiek reťazové koše. Pravidlá sú podobne jednoduché ako pri golfe – postavíte sa na odpalisko a pomocou čo najmenšieho počtu hodov sa snažíte tanier dostať do cieľa. Na Slovensku ich už nájdete viac ako 20. 

  • Laddergolf 

Keď sa vám nechce veľmi chodiť, zahrajte si laddergolf, ktorý je ideálnou hrou na spestrenie záhradných grilovačiek. Stačia vám šnúrky, ktoré majú na obidvoch stranách loptičky, a malý rebrík. Na čím vyššom stupni sa váš projektil zachytí, tým viac bodov získavate. Jednoduché a zábavné. 

Vyhnime sa stereotypu 

Ako vidíte, na svete je veľa nevšedných športov, pri ktorých nepotrebujete drahú výbavu. Futbal, basketbal alebo tenis hrá veľa ľudí, ale keď začnete v spoločnosti rozprávať o tom, že ste vyhrali preteky v prenášaní manželiek či zápas v metlobale, určite všetci zbystria pozornosť.  

Práve takéto silné zážitky a trocha spontánnosti nám pomáhajú bojovať proti stereotypu v našich životoch a zbaviť sa pocitu, že nám život preteká medzi prstami. Trávme s našimi blízkymi voľný čas tak, aby sme na to aj o desať rokov radi spomínali.